Компанія «Доктор Веб» попереджає користувачів операційної системи Android про небезпеку зараження новим вірусом. Отримав масове поширення буткіт - шкідлива програма, яка встановлюється на жорсткому диску, може отримати права адміністратора і виконувати будь-які шкідливі дії.


«Число інфікованих пристроїв досягло 350 тисяч», - заявляють експерти російської компанії «Доктор Веб». Саме вони виявили нового троянця. Вірус спочатку потрапляє у вбудовану флеш-пам'ять і потім запускається на ранній стадії завантаження операційної системи. Такий спосіб установки максимально захищає вірус від видалення. Частина вірусу маскується під звичайне Android-додаток. Буткіт підключається до віддаленого серверу і отримує від нього різні команди - зокрема завантаження, установки або видалення певних програм. В результаті користувачі віддаленого сервісу можуть зробити з вашим апаратом, все що захочуть: скопіювати телефонну книгу, файли, відправити СМС і т.д.
Позбутися від цієї шкідливої ​​програми дуже важко. Навіть в разі успішного видалення елементів Android.Oldboot з жорсткого диска, що знаходиться в захищеному розділі flash-пам'яті прихований компонент при подальшій перезавантаженні знову здійснить установку, тим самим повторно інфікувавши операційну систему.
На сьогодні цим вірусом заражено 350 тисяч мобільних пристроїв, що належать користувачам з різних країн: Іспанії, Італії, Німеччини, Росії, Бразилії, США, а також ряду держав Південно-східної Азії