Багатьом користувачам смартфони та планшети замінили звичайні комп'ютери. Підключивши портативний пристрій до зовнішнього дисплею, наприклад, до телевізора, можна отримати практично повноцінний ПК. Зручний серфінг в інтернеті, перегляд фільму прямо зі смартфона або онлайн-ресурсу - все це реально за допомогою HDMI.

 можливість підключення HDMI                                                                                                               

Це перший стандарт для виведення зображення та звуку на тв на зовнішні монітори. High Definition Multimedia Interface (мультимедійний інтерфейс високої чіткості) або HDMI уможливив підключення смартфона до великого екрану. Він був створений в 2002 році і призначався в першу чергу для телевізорів і стаціонарних медіаплеєрів.
Коли смартфони та планшети стали доступними для широкого загалу, стандартний роз'єм HDMI зменшили. В результаті з'явилися два нових види роз'ємів: mini-HDMI і micro-HDMI. Вони повністю поєднуються зі стандартним роз'ємом в телевізорі або моніторі. Пристрої з мініатюрними коннекторами підключаються до зовнішніх дисплеям за допомогою спеціальних кабелів HDMI⇔mini-HDMI і HDMI⇔micro-HDMI, або за допомогою звичайного кабелю HDMI⇔HDMI з потрібним переходником.
Над удосконаленням стандарту HDMI працюють кілька технологічних компаній: Philips, Hitachi і Sony. Кожен виробник зобов'язаний платити консорціуму за кожен пристрій з підтримкою HDMI 4 центи. А якщо на апараті немає логотипу HDMI - то цілих 15 центів.

з'єднання з телевізором кабелю HDMI                                                                                                      

Перша версія HDMI передавала Full HD відео на частоті 60 Гц, 8-канальний звук з частотою 192 кГц (24 біта) і володіла максимальною пропускною здатність 4,9 Гбіт. За 12 років можливості HDMI істотно зросли: покращилася якість переданого відео та звук, з'явилася підтримка 3D, була впроваджена захист контента.
Остання версія HDMI незабаром отримає великого поширення. HDMI 2.2 передає відеосигнал в дозволі Ultra HD (3840 × 2160 пікселів) зі швидкістю 60 fps, або Full HD (1920x1080 пікселів) у форматі 3D. Висновок зображення на екранвозможен в новому співвідношенні сторін - 21: 9. Ця версія стандарту також передає якісний 24-канальний звук з частотою дискретизації до 1536 кГц. Загальна пропускна здатність кабелю HDMI 2.0 дорівнює 18 Гбіт / с.
Основна перевага HDMI - це широке поширення і відсутність необхідності зовнішнього живлення при підключенні. Крім цього, при використанні HDMI порт micro-USB залишається вільним. Але у стандрат є серйозний недолік - необхідність в окремому роз'ємі на корпусі смартфона, що збільшує його товщину. Цей недолік усунули в стандарті MHL. Він заснований на HDMI і спочатку створювався спеціально для мобільних пристроїв. Про стандарт MHL читайте в наступних матеріалах.