Все більше людей відмовляються від придбання фотоапарата на користь покупки смартфона з хорошою камерою. Дійсно, навіщо носити з собою два пристрої, якщо можна обійтися одним. Тим більше що портативний гаджет з функціями телефону, фотоапарата і комп'ютера виглядає значно респектабельнее і справляє враження на оточуючих. Щасливі власники таких смартфонів давно забули про сканерах і ксероксах. Будь-який документ можна якісно сфотографувати і відправити з телефону на електронну пошту або на принтер для друку. Вам потрібно запам'ятати номер рахунку? Навіщо переписувати? Сфотографували - і ваш улюблений смартфон зберігає інформацію. Скористатися нею ви можете в будь-який момент, оскільки телефон завжди з вами. Дуже зручно виставляти фото, зроблені на смартфон, в соціальних мережах. Багатьом подобається обмінюватися кадрами в WhatsApp і Viber. Зберігати фотографії можна на телефоні, але краще розміщувати їх в файлообміннику, щоб у смартфона залишалося багато вільного місця.

- Чи здатний смартфон замінити фотоапарат? - з цим запитанням ми звернулися до професійного фотографа В'ячеславу Герасименко.
- Якщо мова йде про недорогий «мильниці», то так. Смартфон з камерою роздільною здатністю вище 8 Мп на це здатний. Такий камери вистачить для Однокласників та домашнього фотоальбому з фотографіями 10:15. На глибокі знімки ні мильниця, ні смартфон не здатні. Тут потрібен професійний дзеркальний фотоапарат. Але купувати його для домашнього користування не бачу сенсу. Перед тим, як витратити гроші на дорогу фототехніку, потрібно ознайомитися з азами фотомистецтва. Часто помічаю, що люди просто не вміють користуватися крутими об'єктивами. Гроші витрачені, а результат нульовий. Знімки нічим не відрізняються від тих, що зроблені мильницею.

- Якими повинні бути характеристики смартфона, щоб він замінив «мильницю»?
- У телефону повинна бути хороша фотокамера, - відповідає менеджер магазину Mobilgroup Сергій Баєв, - такі телефони називають «камерофонами». Це смартфони з якісною камерою і спеціальними фотографічними функціями: високою роздільною здатністю матриці, ксеноновим і / або світлодіодним спалахом, додатковими елементами управління. Багато смартфони дозволяють встановлювати програмне забезпечення для поліпшення якості знімка. У 2013 році добре зарекомендували себе кілька моделей камерофонів від провідних світових виробників - Samsung Galaxy S4 Zoom, Sony Xperia Z1. Також вийшла Nokia Lumia 1020 з роздільною здатністю камери 41 Мп.

- А китайські виробники пропонують гідні аналоги камерофонів?
- Безумовно. Особисто мені дуже подобається лінійка смартфонів Lenovo, Thl, Zopo, ну і, звичайно, Xiaomi. Це китайські виробники, які наступають на п'яти виробникам А-класу, пропонуючи телефони з відмінними камерами за нижчою ціною. Я користуюся Jiayu G3S з камерою 5Мп. Багато дорогих мені моменти життя відображені саме цим смартфоном. Знімки роздруковані і зберігаються в домашньому фотоальбомі.