Знайти хвилинку для читання улюбленої книги тепер значно простіше! Адже смартфон Lenovo завжди з тобою! У метро, ​​в автомобільній пробці, в обідню перерву за допомогою спеціального додатку для Android можна погортати сторінки вподобаного роману або детектива. Для максимально комфортного читання з дисплея пропонується безліч спеціальних програм-рідерів (буквально «читців»). Встановивши такий додаток на свій смартфон, користувач отримує можливість в будь-який момент відкрити практично будь-яку книгу, викладену в інтернет. Колектив Mobilgroup.com.ua протестував кілька таких «читалок» на своїх мобільних телефонах Lenovo. Зараз ми ділимося враженнями про роботу трьох найпопулярніших додатків для читання з Google Play. Відразу відзначимо, що всі ці програми безкоштовні або імєєют безкоштовну версію з вбудованими покупками (рекламою).
AlReader

AlReader
Це найдавніша «читалка», яка знає російську мову. Вона встановлюється навіть на старій версії Android 1.6, що вийшла в 2009 році. Вага додатки всього 5,8 мегабайт. AlReader працює з файлами в архівах, є система управління тапамі і жестами, пристойна анімація перегортання сторінок. Працює досить швидко. Додаток часто оновлюється, удосконалюється і отримує нові можливості. AlReader відкриває всі формати електронних книг, крім DjVu і PDF. Ми настійно радимо цю «читалку» власникам смартфонів зі старою операційною системою або обмеженими можливостями «пам'яті». Нам дуже сподобалося, що AlReader з'єднується з TTS-движком і сам читає книги вголос для свого користувача. Приємно, що AlReader повністю безкоштовний додаток, в процесі використання розробники не змушують нічого купувати. Цю читалку ми тестували на Lenovo A390t. Все працювало відмінно, незважаючи на невеликий обсяг пам'яті смартфона і ОС Android 2.3. На 4-дюймовому TFT-екрані сторінки виглядають цілком реалістично і досить зручно. До речі, AlReader практично єдина «читалка», що працює з операційними системами старого зразка.
Cool Reader

Cool Reader
Це найпопулярніша за кількістю скачувань «читалка». Лідер у своїй категорії на Google.Play. Ця програма поки ніхто не перевершив за кількістю підтримуваних форматів. Cool Reader (Крута читалка) працює зі звичними для мобільних телефонів fb2 і epub, а також з «комп'ютерними»: txt, rtf і doc. Це великий плюс. Книгу можна перекинути з ноутбука без конвертації. Нам це дуже сподобалося. До того ж, додаток дає можливість створювати особисту мобільну бібліотеку. Звичайно, змінюється яскравість підсвічування, зовнішній вигляд сторінки, шрифт і розмір букв.
Інтернет-магазин тестував Cool Reader на мобільному телефоні Lenovo A680. Нам сподобалося читати книги на П'ятидюймовий дисплеї! Радимо, для реалістичності, трохи збавляти яскравість дисплея. По самій читалки: не всім припаде до душі мінімалістичний грубуватий дизайн, однак, після відкриття книги, дизайн програми не напружує. Зате є багато плюсів. Наприклад, розумний пошук. Книгу можна шукати за назвою, по цитаті і т.д. З неперевершених плюсів відзначимо продуману роботу зі змістом, читання книг безпосередньо з zip. Існує «денний» і «нічний» режими читання. Приємно перегортаються сторінки. У парі з TTS-движком Cool Reader буде читати вам книгу вголос! Є й мінуси, складні тексти кострубато відображаються, картинки розтягуються і злегка розмиваються. У процесі використання Cool Reader ви можете виявити вбудовані покупку ціною до 100 доларів! Однак ніхто вас не змушує здійснювати ці покупки! Як то кажуть, перегляд реклами - плата за безкоштовний додаток!
FBReader

FBReader Ця програма для читання електронних книг встановлюється не тільки на Андроїд, але і на Windows, Linux, Mac. Інтерфейс «читалки» простий і зрозумілий. FBReader читає електронні книги в форматах fb2, epub, txt, html, doc, rtf і mobipocket. Після додаткової установки безкоштовних плагінів, FBReader розуміє PDF або DjVu. Ми тестували додаток на мобільному телефоні Lenovo S668. В читалки є денний і нічний режими, не сподобалася занадто яскраве підсвічування. У нас так і не вийшло її налаштувати в процесі читання книги. Сподобалася можливість використовувати сторонні шрифти і під себе налаштовувати зовнішній вигляд. Сама корисна функція - це синхронізація поточної відкритої сторінки з книгою за допомогою хмарного сервісу Google Диск. FBReader добре налагоджена підтримка offline словників. Ця «читалка» вельми красиво відображає складні тексти, відкриває книги безпосередньо з архіву. З мінусів відзначимо відсутність заміток і невелику безкоштовну російськомовну бібліотеку в он-лайн каталогах додатки.