Користувачі смартфонів, на яких встановлено Android 5.0 Lollipop, можуть розблокувати свій пристрій, навіть не торкаючись екрану. Це зручне нововведення називається SmartLock (розумна блокування), що дозволяє істотно зменшити необхідність вводити пароль або графічний ключ. SmartLock самостійно знімає блок, якщо поруч зі смартфоном знаходиться так званий «довірений гаджет», що підтримує Bluetooth або NFC. Наприклад, годинник, планшет або магнітола в машині. Опинившись в призначеній для користувача зоні, система приймає рішення, що мобільний пристрій в руках законного власника і знімає додатковий захист у вигляді коду або графічного ключа. Схожа функція є в ноутбуках Chromebook, для яких «довіреною» пристроєм є смартфон користувача.

Це нововведення для Android 5.0 Lollipop можливо налаштувати тільки після установки коду або графічного ключа. Справа в тому, що Google придумав SmartLock, щоб привчити власників смартфонів до використання захищеної блокування. Багато нехтують захистом своїх гаджетів. Постійна необхідність вводити пароль набридає, а іноді навіть заважає швидко зробити важливий дзвінок або зробити будь-яку іншу строкову маніпуляцію зі смартфоном. Google вирішив спростити життя пильним користувачам і довірити Android 5.0 Lollipop відключення блокування в моменти, коли вона не потрібна.
Налаштування SmartLock починається з включення одного з безпечних методів блокування. Після цього система сама запропонує внести до списку довірених будь Bluetooth-гаджет при контакті. Наприклад, на дисплеї вашого годинника на Android Wear з'явиться картка з пропозицією активувати SmartLock. Якщо користувач не хоче, щоб при наявності довіреної гаджета поруч SmartLock спрацював, він може просто натиснути на «замок» в нижній частині дисплея.

У Google не зупиняють пошуки оптимально простою і надійною блокування. Для нової версії Google Play Services розробляють функцію, яка дозволить власникам Android-смартфонів розблокувати пристрій за допомогою певної дії або жесту. Передбачається, що користувач зможе показати смартфону рух, яке система буде сприймати як "пароль" до пристрою. Ця функція поки тільки експеримент.