Більшість користувачів люблять у вільну хвилину дивитися фільми на своїх смартфонах і планшетах. Відтворення відео - одна з найпоширеніших завдань, з якими доводиться справлятися портативним гаджетам. Який же відеоплеєр варто закачати? Google Play пропонує безліч варіантів, які мають різний функціонал, інтерфейс і ціну. Ми вибрали п'ять найбільш якісних.

MX Player
логотип MX Player

Один з найпопулярніших відеоплеєрів для Android. Більше мільйона користувачів Google Play поставили йому 4,5 бала. MX Player відтворює 3gp, avi, divx, f4v, flv, mkv, mp4, mpeg, mov, vob, wmv, webm, xvid і т.п. Він досить якісно працює з декількома звуковими доріжками і багатоканальним звуком, крім формату dts.
Відеоплеєр використовує багатоядерне декодування як програмному, так і в апаратній режимі. У Google Play можна завантажити набори кодеків, адаптовані під різні платформи, в тому числі ARMv5, ARMv6, ARMv7, x86.
Інтерфейс MX Player красивий і зрозумілий. Всі часто здійснюються операції виконуються жестами. Якщо провести пальцем вертикально по правій частині екрана - можна відрегулювати гучність, по лівій - яскравість. Відео промотувати гортає жестом. Змінити режим декодування з апаратного на програмний і навпаки можна за допомогою однієї кнопки.
Заблокувати екран від випадкових натискань при перегляді відео легко за допомогою спеціальної кнопки ( "замок"). Для більш ґрунтовного захисту можна встановити з Google Play плагін Kids Lock.
MX Player працює з різними форматами субтитрів (ass, ssa, smi, psb і т.д.). Користувач може сам налаштовувати зовнішній вигляд субтитрів, змінюючи шрифт, розмір, колір, положення. Гортає жестом текст субтитрів перемикається на репліку вперед або назад. Це дуже зручно, наприклад, при перегляді навчального відео.
MX Player відтворює і збережені файли, і потокове відео з Інтернету.
Відеоплеєр встановлюється на всі версії Android, починаючи з 2.1. Останнє оновлення програми сталося 2 березня 2014 року. Безкоштовну версію MX Player можна знайти на Google Play, а за MX Player Pro доведеться заплатити. Платна версія не буде мучити користувача рекламою.

BSPlayer

логотип BSPlayer

Дітище Бориса Воглар BSPlayer (BoriS Player) прийшов на Google Play з Windows. Цей відеоплеєр має мільйони шанувальників серед користувачів Windows. В Android-версії він тільки набирає обертів. Це функціональний медіаплеєр з величезною кількістю налаштувань. Завдяки 45 тисячам користувачів, ця програма запрацювала в Google Play 4,4 бала.
BSPlayer також має набори кодеків для основних типів апаратних платформ. Він сам повідомить користувачеві про необхідність завантаження додаткових плагінів для многоядерного декодування. BoriS Player відтворює практично всі відомі формати, навіть dts. Наприклад, оригінальний MX Player на це не здатний.
BSPlayer працює з усіма існуючими контейнерами відеофайлів, з його допомогою можна переглядати відео прямо з незжатих архівів RAR. Інший ефектною особливістю цього відеоплеєра є робота з контентом на флешках через протокол USB On-The-Go (OTG).
Додаток працює з вбудованими та зовнішніми субтитрами (ssa, ass, srt, sub, txt і т.д.). Крім цього, BSPlayer дає можливість супроводжувати фільм текстовим супроводом, знайденим в Інтернеті.
Якщо підключити портативний гаджет до локальної мережі, плеєр вміє показувати через Wi-Fi розширене відео. Також забезпечується швидка доставка контенту через RTMP-, RTSP- і MMS-протоколи.
Дуже зручна функція підтримки плейлистів, особливо при перегляді великої кількості маленьких роликів.
Управління відеоплеєром здійснюється через інтерфейс, виконаний в класичному стилі. Внизу екрана розміщені елементи управління відтворенням, а в правому верхньому куті - кнопки для програмного декодування, "замок" і повороту, а також налаштування субтитрів, аудіодоріжок і інших параметрів. Управляти інтерфейсом можна за допомогою жестів.
Вікно відтворення легко зменшується і розміщується в будь-якому місці екрану, навіть поверх інших додатків.
Останнє оновлення додатка відбулося 23 грудня 2013 року. BSPlayer можна завантажити з Google Play безкоштовно. А ось за BSPlayer без реклами доведеться заплатити.

MoboPlayer

логотип MoboPlayer

Цей відеоплеєр розроблений спеціально для планшетів і смартфонів середньої і бюджетної цінових категорій. Більше 90 тисяч користувачів MoboPlayer, які завантажили його з Google Play, оцінили його роботу в 4,4 бала. Список форматів, які він підтримує, дещо менше, ніж в MX Player і BSPlayer. Для завантаження доступний десяток плагінів з кодеками під кілька платформ, включаючи ARMv5 VFP, ARMv5 TE, ARMv6 VFP, ARMv7 VFP і x86. Підтримка безлічі відеоприскорювачів забезпечує HD-якість навіть на "слабких" гаджетах. Розробники пояснюють цей феномен подвійним декодуванням, яке оптимізує відео для портативних девайсів.
MoboPlayer приймає тільки найпопулярніші формати субтитрів (srt, ass, saa).
Відеоплеєр працює з папками. За допомогою цієї програми можна створити плейлист для відтворення файлів в певній послідовності. Файли в медіатеці сортуються по імені, розміру, формату, тривалості фільму і т.п.
MoboPlayer швидко «Стрім» ролики з Інтернету по HTTP- і RTSP-протоколам.

MoboPlayer створює "плаваюче вікно". Можна одночасно дивитися відео і працювати з текстом або бродити по Мережі.
Для роботи відеоплеєра потрібна версія Android 2.1 або більш пізня. Останнє оновлення програми відбулося 26 лютого 2014 року. MoboPlayer в Google Play абсолютно безкоштовний.

VPlayer

логотип VPlayer

Відеоплеєр від компанії YiXia новачок в Google Play. Всього за кілька років він заробив репутацію додатки, затребуваного любителями онлайн-відео і шанувальниками Youtube. Багатьом подобається програвати ролики з Youtube прямо через VPLayer. Відіоплеер підтримує такі протоколи для стрімінга - HTTP, RTP, RTSP, RTMP, MMS і HTTP live. Приблизно 36 тисяч чоловік оцінили VPlayer на 4,1 бала.
Додаток приділяє основну увагу апаратному декодуванню відео. Використовуваний метод візуалізації забезпечує плавне відтворення картинки HD-якості при меншому споживанні енергії акумулятора. Розробники робить на цьому акцент. Через це відеоплеєр не працює на пристроях з застарілими платформами.
На сторінці VPlayer в Google Play розміщений список повністю сумісних пристроїв. В основному це гаджети з процесорами, що підтримують технологію NEON (розширений набір інструкцій для прискорення мультимедіа-алгоритмів). Для завантаження в Google Play доступні кілька плагінів з кодеками.
Відеоплеєр підтримує найпопулярніші формати - avi, mov, mkv, flv, 3gp, asf, wmv, mp4, m4v, tp, ts, mtp, m2t.
VPlayer відмінно працює на будь-яких кастомних прошивках, навіть на MIUI і CyanogenMod7, де у штатних відеоплеєрів виникають проблеми з відтворенням avi, mkv, flv.
З субтитрами все нормально - розпізнаються ssa, ass, smi, sub, srt, txt і т.д.
Інтерфейс VPlayer не вирізняється наворотами. Він в міру функціональний і простий. Є три розділи - "Відеоплеєр", "Файловий менеджер" і "Субтитри".
Для роботи відеоплеєра потрібна версія Android 2.3 або більш пізня. Останнє оновлення програми (3.2.6) від 12 лютого 2014 року. Промоверсія VPlayer доступна в Google Play. Безкоштовно користуватися додатком можна всього тиждень. По закінченню цього терміну необхідно купити програму- "ключ" (VPlayer Unlocker.

RockPlayer2

логотип RockPlayer2

Одна з перших програм для Android, яка без глюків відтворює контент, не призначений для мобільних пристроїв. Зараз в Google Play розміщена вже друга "номерна" версія додатка. Його оцінка 4,0 бала. Починаючи з версії 2.2.6, RockPlayer2 працює на ARM- і на х86-платформі. Для останньої платформи є спеціальний додаток - RockPlayer2 for x86. Для бюджетних пристроїв і ранніх версій Android (починаючи з 1.6) існує спрощена версія відеоплеєра - RockPlayer2 Lite.
RockPlayer2 - універсальне додаток, що підтримує різні формати: mkv, avi, rmvb, flv, wmv, mov, mp4, ts, mpg, divx і т.д. Відеоплеєр сприймає субтитри в форматі srt. Файл текстового супроводу завантажується автоматично.
Меню додатка складається з розділів TV, Media Library, File Manager, Play List і Network. Все відео зберігається в одній бібліотеці (Media Library), а файл-менеджер (File Manager) управляє файлами і папками. До слова, обмін відео між двома девайсами можливо через вбудовану в додаток функцію RockShare.
Для управління відеоплеєром існує набір жестів: тап двома пальцями - пауза / відтворення, свайп вниз / вгору прибрати / показати панель управління. За тапу в лівій частині екрана спливає повзунок регулювання яскравості, в правій частині - гучності і т.д. При довгому натисненні в будь-якому місці відбувається перехід на екран кастомізації, в якому є можливість перепризначити всі функціональні кнопки. На особливу увагу заслуговує фірмове рішення FreeSeek. Він здійснює максимально точний пошук, практично до кадру.
Відеоплеєр встановлюється на версіях Android 2.3 або більш пізніх. Останнє оновлення програми (2.2.6) сталося 24 січня 2014 року. RockPlayer2 можна завантажити з Google Play безкоштовно. Щоб дивитися відео без реклами, доведеться заплатити. Приємно, що купувати «перегляд без реклами» потрібно все один раз. Тим, хто вже оплачував цю опцію в попередніх версіях, вона дістається безкоштовно.