15 жовтня відбулася прем'єра нової версії операційної системи Android 5.0 L від компанії Google. Відтепер приставка L в назві Android 5.0 офіційно розшифровується як Lollipop (в перекладі з англійської «льодяник»). 17 жовтня програма з'явиться на сайті Google. Для виробників смартфонів на сайті Google викладуть емулятор для тестування ігор і додатків.

Льодяникова операційна система - це значне поліпшення, тим більше що Android перескочив з версії 4.4.4 на 5.0. Відзначимо найістотніші зміни:


повітряний інтерфейс
Інтерфейс Android і стандартних додатків Google з'явився в новому образі. Тепер він більше схожий на обкладинку журналу - плоский, повітряний і яскравий. Він покликаний підкреслити єдність всіх сервісів операційної системи.


паралельні повідомлення
В Android 5.0 відбулася велика інтеграція входять повідомлень від усіх додатків і людей. Тепер користувач встановлює правила. Користувач вирішує, що і коли хоче дізнатися. Є можливість навіть визначити годинник, в які будуть приходити тільки повідомлення з високим пріоритетом. Приємний момент, відтепер входить виклик не обриває роботу додатків. Можна відповісти на дзвінок або проігнорувати.


Надекономічного використання акумулятора
В Android 5.0 додана спеціальна програма для економії енергії. Цей режим вмикається автоматично. У стані «коли заряд під кінець», пристрій зможе пропрацювати ще півтори години. Ще один зручний момент: під час зарядки апарат буде повідомляти користувачеві, скільки часу залишилося до повної зарядки. В налаштуваннях смартфона буде інформація, скільки годин і хвилин залишилося до наступної зарядки.

захист даних
Вся інформація, що зберігається на смартфоні, за замовчуванням буде шифруватися. Система Android Smart Lock дає можливість користувачу заблокувати свій пристрій, щоб їм не скористалися сторонні люди.

Один смартфон на двох
Один пристрій на базі Android 5.0 можуть використовувати кілька осіб. Нова версія ОС дозволяє кожному користувачеві мати окремий акаунт зі своїми настройками і додатками. Примітно, що увійти в свій смартфон можна буде навіть з чужого гаджета, якщо ввести свій логін і пароль. У гостьовому режимі йому будуть доступні деякі дані, наприклад, фотографії або список контактів. Але особиста інформація буде прихована.


Свайп до налаштувань
Прямо з домашньої сторінки або будь-якої програми, просто провівши по екрану зверху вниз, користувач отримує доступ до популярних налаштувань і різних інструментів (Wi-Fi, Bluetooth, яскравість, ліхтарик і тому подібному).


Підтримка 64-бітної архітектури
Android 5.0 запускає додатки в новій робочій середовищі - ART. Це забезпечує чотириразовий приріст продуктивності і плавну промальовування інтерфейсу навіть ресурсоємних додатків. Android 5.0 максимально підходять для роботи з 64-бітними процесорами на базі архітектури ARM, Intel і MIPS. Такі додатки Google, як Chrome, Gmail, Calendar, Google Play Музика, підтримують 64 біта на нативном рівні.


медіа
В Android 5.0 підтримує професійний запис багатоканального звуку, периферійної аудіоапаратури, яка підключається через USB, графічних RAW-форматів, а також декодування відео з роздільною здатністю аж до 4K.


Android TV
Інтерфейс операційної системи забезпечує швидкий доступ до відеоконтенту. Google Play і YouTube на Android TV підтримують голосовий пошук.
А тепер повідомляємо про можливі дати поновлення Android-пристроїв. Власники Nexus 4, 5, 7 і 10 зможуть поставити нову ОС вручну. При бажанні, можна буде просто почекати пару тижнів і отримати оновлення по повітрю. Оповіщення про можливість апдейта варто очікувати користувачам HTC One GPE, HTC One (M8) GPE, Samsung Galaxy S4 GPE, LG G Pad 8.3 GPE і Xperia Z Ultra GPE.


Компанії Motorola також планує освіжити програмне забезпечення. Льодяникову ОС Android 5.0 відправлять на пристрої Moto X (2013 і 2014 років), Moto G (2013 і 2014 років), Moto G з підтримкою 4G LTE, Moto E, Droid Ultra, Droid Maxx і Droid Mini. Відстежувати виходи оновлень можна на спеціальному сайті.
Користувачам HTC нову версію операційної системи доведеться почекати. Компанія обіцяє розіслати оновлення протягом 90 днів після публікації вихідного коду програми. HTC One, новий HTC One (M8), HTC One mini і One mini 2 отримають Android 5.0 Lollipop не пізніш січня наступного року.