Акумулятори з маркуванням: NiCd, NiMH, Li-Ion, Li-Poly

жерело струму, що нагадує сучасний, з'явився ще на початку дев'ятнадцятого століття. Йоганн Вільгельм Ріттер зробив батарею у вигляді стовпчика з 50-ти мідних дисків, проклавши між ними вологу шерсть. Коли через пристрій пропустили електрику, воно сам перетворився на джерело струму.

Як працює акумулятор?

Всі акумулятори складаються з трьох основних частин: позитивного електрода (клеми), негативного електрода і розділяє їх рідини або твердої речовини, які називаються електролітом. Оборотність хімічної реакції - основний принцип. Під час зарядки ємність акумулятора відновлюється проходженням струму в зворотному напрямку, протилежному тому, що був при розрядці. Відбувається це завдяки різниці напруги між двома металевими пластинами, поміщеними в електроліт.

Це легко зрозуміти на прикладі з двома ємностями, наповненими рідиною і з'єднаними трубкою. Якщо підняти одну чашу вища за другу, вода в трубці починає рухатися. Поступово вода перетікає з однієї ємності в іншу. Коли рівні вирівняються, приплив води припиниться. Для батареї це відповідає повній розряду. Щоб рух відновився, необхідно повернути воду в стартову ємність. Тобто, підключити акумулятор до мережі.

Основні типи акумуляторів для телефонів

Свої назви ці автономні джерела живлення отримали від імен металів, які стали катодом і анодом в кожному з видів акумуляторів. Більш докладно про їх властивості і технічні характеристики дивіться ви таблицях 1, 2, 3, 4

1. Нікель-кадмієві.

Цей вид створений за старою технологією. Хімічні речовини, що використовуються в NiCd батареях, є небезпечними для навколишнього середовища. Утилізація відходів, багатих кадмієм, стає все серйозною проблемою. Вони найдешевші батареї для телефонів. Їх доступність допомагає знизити загальну вартість мобільних телефонів.
Таблиця № 1

Таблиця характеристик акумулятора NiCd (нікель-кадмієві)

 

2. Нікель-металогідридні.

NiMH акумулятори перевершують NiCd, оскільки вони не містять кадмію. Вони виготовлені з нетоксичних матеріалів, є екологічно чистими, а також забезпечують більш високу продуктивність в залежності від їх розміру і ваги.
Таблиця № 2

Таблиця характеристик акумулятора NiMH (нікель-металогідридні)

 

3. Літій-іонні.

Це сучасна і найбільш популярна технологія для мобільних телефонів. Li-Ion акумулятори трохи легше, ніж нікель-металогідридні, вони мають більш тривалий термін служби. Літій-іонна батарея може бути пошкоджена через надмірну перезарядки (безперервно на зарядному пристрої протягом більше 24 годин) .Ґ
Таблиця № 3

Таблиця характеристик акумулятора Li-Ion (літій-іонні)

 

4. Літій-полімерні.

Li-Poly акумулятори - це новітня і сама передова технологія для акумуляторів стільникових телефонів. Надлегкі, вони не страждають від ефекту пам'яті і забезпечують до 40% більшої місткості батареї, ніж нікель-металогідридні того ж розміру.
Таблиця № 4
Таблиця характеристик акумулятора Li-Poly