Користувачам смартфонів з 3G откриваеться новий для України скростной вид зв'язку і передачі даних.

До нас зв'язок стандарту 3G приходить з великим запізненням. Формально, першу ліцензію на надання послуг зв'язку третього покоління ще в далекому 2005 році отримав «Укртелеком». Але монополіст не поспішав скористатися правом першовідкривача, а іншим операторам ліцензія не надавалася. У прогресивних країнах вже йде мова про перехід на зв'язок четвертого і навіть п'ятого покоління. А наш уряд тільки в цьому році зволило виставити на продаж частоти для надання телекомунікаційних послуг третього покоління. 3G аукціон відбувся в кінці лютого. В результаті торгів, Life :) заплатив за право надавати послуги 3G-зв'язку 3,36 мільярда гривень, МТС - за 2,72 мільярда, "Київстар" - за 2,7 мільярда. Будемо сподіватися, що діючі оператори стрімголов кинуться розвивати галузь.


Чим 3G відрізняється від діючих в Україні стандартів зв'язку?

Найпростіше пояснити так: з появою 3G відеодзвінок зі смартфона на смартфон стане реальністю! Зникне необхідність постійного пошуку WIFI-зони. Серфінг в інтернеті за допомогою телефону в будь-якій точці, де є покриття мережі. Значно покращитися якість зв'язку, повністю зникнуть усілякі перешкоди. Голос співрозмовника користувач чутиме так, як ніби він знаходиться на відстані метра. Вирішиться проблема завантаженості мереж, як буває, наприклад, в Новорічну ніч. Крім цього, істотно зменшиться шкідливий вплив радіохвиль.

Зв'язок третього покоління забезпечує певну швидкість обміну інформацією. Саме збільшення швидкості, а також множинний доступ до мережі з кодовим поділом каналів дозволяють поліпшити якість зв'язку. Для нерухомих абонентів швидкість обміну інформацією повинна становити не менше 2048 кбіт / с; для абонентів, що рухаються зі швидкістю не більше 3 км / год - 384 кбіт / с; для абонентів, які прямують зі швидкістю не більше 120 км / ч - 144 кбіт / с. При глобальному супутниковому покритті мережі 3G зобов'язані забезпечувати швидкість обміну не менше 64 кбіт / с.

Київ, Львів та Одеса першими випробують 3G

Оператор МТС планує почати впровадження зв'язку третього покоління саме з цих міст. Про це повідомив Олег Проживальський, один з керівників компанії МТС. Роботи по запуску 3G почнуться, як тільки Міністерство оборони України завершить конверсію частот. За словами пана Проживальського, інвестиції в цей проект складуть 1 мільярд доларів.
Чималі витрати операторів на придбання ліцензії і на створення мереж потягне за собою подорожчання мобільного зв'язку. Петро Чернишов, голова «Київстару» повідомив, що на сьогодні середньостатистичний українець витрачає всього 36 гривень в місяць на мобільний зв'язок. Навіть в Молдавії і в Білорусії платять по 6 доларів, а в тій же Польщі - 14 доларів на місяць.

Через півтора року 3G буде доступно майже кожному українцеві!
За умовами тендеру, переможці зобов'язані протягом 18 місяців забезпечити якісним зв'язком третього покоління з використанням радіотехнології UMTS користувачів на території всіх обласних центрів України. У міста і села з населенням до 10 тисяч чоловік 3G прийде в кращому разі через два роки.

Перевір, чи підтримує твій смартфон 3G-стандарт?

Якщо в твоєму телефоні немає можливості користуватися зв'язком третього покоління, саме час доглянути собі новий смартфон. Інтернет-магазин Мобілгруп пропонує якісні телефони китайського виробництва з підтримкою 3G. Зверніть увагу на наступні моделі:
Мобільний телефон HTC One M8 Android Екран 4,3 це копія відомого флагмана компанії HTC за досить невелику ціну має вбудований 3G-модем, і може працювати в діапазоні частот 3G HSPA + 850/900/1900/2100, пройшовши за посиланням Ви можете більш детально ознайомитися з технічними характеристиками моделі і подивитися відеоогляд китайського смартфона HTC One M8.