Десятіядерний процесор MediaTek - Helio X20 - погрожує круто змінити уявлення користувачів про смартфонах бюджетних марок. У Барселоні презентували два продукти, побудованих на основі Helio X20 - Zopo Speed ​​8 і Doogee F7 Pro. Заявлена ​​вартість і функціональні можливості обох апаратів просто бентежать. Найближчим часом очікується поповнення в рядах смартфонів на Helio X20.
- Чи справді саме процесор так кардинально впливає на якість роботи смартфона? - з цим запитанням ми звернулися до Володимира Білоконь, експерту ринку смартфонів молодих китайських брендів, ведучому менеджеру інтернет-магазину «Мобілгруп».
- Процесор і операційна система, в принципі, вирішують все. Вони можуть «витягнути» недостатньо якісний дисплей і поліпшити фото, зроблене поганий камерою. Тому конкуренція MediaTek і Qualcomm (провідних виробників процесорів) пішла на користь і поліпшила не тільки можливості чіпсетів. «Найсмачніші плоди конкуренції» - це ціни на смартфони з чіпами MediaTek. Ця компанія обрала зниження ціни на нові технології в якості ведучої стратегії на ринку. Як результат, процесор Snapdragon 820 для виробника смартфонів коштує близько 70 доларів, а Helio X20 - в два рази дешевше. Це і вивело «молоді китайські бренди» на передову.

- Як влаштований десятіядерний Helio X20?

- Це десятіядерний трехкластерний процесор, що складається з трьох груп ядер. Перший кластер - це чотири ядра, найбільш нізкопроїзводітельних, що працюють на частоті 1,4 ГГц. Це Cortex-53. Другі чотири ядра, ті ж Cortex-53, що працюють уже на частоті 2 ГГц. І третій кластер складається з двох найпродуктивніших ядер Cortex-А72, що працюють уже на частоті 2,5 ГГц. Разом 10 ядер в чіпсеті Helio X20.
як це працює

- Чи потрібні 10 ядер смартфону, ми ж не супутники з його допомогою в космос запускаємо?
- Суть у тому, що ті три блоки, на які поділено процесор, працюють приблизно, як коробка передач в машині. Вони самостійно вмикаються і вимикаються в залежності від того, які завдання виконує смартфон. Якщо користувач слухає музику, грає в гру, дивиться відео, серфить в інтернеті, завантажує файли, процесор на свій розсуд вибирає, які кластери і в якій послідовності потрібно задіяти для оптимальної продуктивності і мінімальних енерговитрат. Такий підхід - миттєвого перемикання кластерів - дозволяє істотно економити заряд батареї. Виробник обіцяє, що пристрої на будуть на 30% менше витрачати акумулятор, ніж смартфони попереднього покоління.
- Чим ще, окрім економічного витрачання ресурсів, відрізняється процесор?
- Є кілька пам'ятних фішок. Наприклад, чіпсет на апаратному рівні вміє підлаштовувати картинку при відтворенні потоку при низькому якості вихідного відеосигналу. Процесор на ходу перетворює картинку якості 0,7Mbps до 3,5 Mbps. В результаті користувач бачить картинку Full HD. Ультра дозвіл при низькому відео потоці - це саме апаратна особливість Helio X20, виробникам смартфонів додаткових налаштувань для активації цієї можливості проводити не потрібно. Ще одна особливість - Worldwision hamelion дисплей. Екран максимально якісно налаштовується з урахуванням умов освітлення, зберігаючи природне перенесення кольорів.
Ще одна особливість процесора - апаратна підтримка одночасно двох камер на задній панелі, за умови, що виробник смартфона вирішить їх встановити. Моментальний автофокус - по дотику. Користувач пальцем стосується якогось об'єкта на загальному кадрі, і камера наводить фокус на цей об'єкт. Користувач вказує тачем на інший об'єкт в кадрі, фокус переміщається. Ще одна фішка - можливість показати результат зйомки з різною світлосилою без необхідності робити сам кадр. Регулюючи светосилу датчиком на дисплеї, ми можемо подивитися різні результати. Те найкрасивіше розмиття фону при фокусуванні забезпечується саме можливостями об'єктива. Крім цього, новий чіпсет підтримує фотоматриці нового покоління. Назва технології - "I am Magic". Сам MediaTek такі матриці не виробляє, але він готовий до їх застосування. Стандартна світлочутлива матриця RGB використовує три пікселя: червоний, зелений і синій. Нова RWWB матриця працює на чотирьох пікселях: червоному, білому, ще раз білому і синьому. Зелений колір був замінений на два білих пікселя. Це робить картинку більш природною, деталізованої і світлою.
helio x20 картинка на дисплеї

- Процесор покращує картинку на дисплеї, перетворює смартфон в інтелектуальний фотоапарат ... А як же звук? Як процесор Helio X20 впливає на якість звуку?
- Helio X20 наділяє смартфон можливостями DTS Headphone: технологією глибокого звучання через навушники. Деталізований глибокий звук, найтонші півтони мелодій обов'язково оцінять геймери і любителі музики. Головними споживачами цієї технології стануть саме такі користувачі.
- Helio X20 і справді перетворює мобільний телефон у розумного друга!
- Цей процесор наділяє смартфон власним інтелектом, навіть за умови відсутності з'єднання з інтернетом. Це називається машинним навчанням. Йдеться про можливість потокової обробки даних, яку чіпсет робить абсолютно автономно, всередині смартфона. І стосується це розпізнавання голосу, людей, місцевості і т.п. Наприклад, смартфон визначає приблизний вік людей на фото або тих людей, на яких дивиться камера смартфона. Смартфони на Helio X20 ідентифікують користувача по обличчю і по голосу. Найближчим часом продукти мобільної індустрії з Helio X20 в грудях з'являться на сторінках інтернет-магазину «Мобілгруп».